Kenniscentrum
Van praktijkvoorbeelden tot quick wins voor afvalscheiding – alles wat je nodig hebt om jouw organisatie een stap verder te brengen. Laat je inspireren!
Duurzaam én representatief: 4 redenen waarom jij jouw bedrijfsterrein moet vergroenen
Voor veel bedrijven ligt de focus op het verduurzamen van interne processen, afvalscheiding en energieverbruik. Maar wist je dat juist de buitenruimte een krachtig en vaak onbenut onderdeel is van je duurzame uitstraling? Een groen en verzorgd bedrijfsterrein draagt bij aan biodiversiteit, een prettigere werkomgeving én een professionele eerste indruk.
Kleine stap, groot verschil: zo begin je met afval scheiden op de werkvloer
Afval scheiden – het klinkt simpel, maar waar begin je als bedrijf? Misschien heb je al een papierbak op kantoor of een container voor karton, maar wil je nu écht werk maken van gescheiden afvalinzameling. Goed nieuws: je hoeft niet alles in één keer perfect te doen. Elke stap is er één. In deze blog geven we je een laagdrempelig stappenplan om te starten met afval scheiden op de werkvloer.
KLM Catering Services & Meerlanden – Samen op weg naar een circulaire luchtvaart
Elke dag zet KLM Catering Services Schiphol bv (KCS) zich in om ruim 55.000 maaltijden tijdig en op de juiste plek in vliegtuigen te krijgen. Een complexe logistieke uitdaging waarin duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt. Dankzij de samenwerking met Meerlanden wordt afval niet alleen efficiënt verwerkt, maar ook hergebruikt als waardevolle grondstof. Roland Bos van KCS en Michel Ligtenberg van Meerlanden delen hoe hun gezamenlijke inspanningen bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Van der Valk Hotel Schiphol A4 & Meerlanden
Duurzaamheid begint bij jezelf. Bij Van der Valk Hotel Schiphol A4 staat het dan ook hoog in het vaandel. “We kunnen wachten op de overheid, maar we kunnen ook bij onszelf beginnen”, stelt Charlie Beyhan, Executive-Chef bij het hotel. Daarom wordt actief ingezet op circulair ondernemen en duurzame innovaties, samen met afvalpartner Meerlanden.
Wat hoort waar? De 5 meest gemaakte fouten bij afval scheiden op kantoor
Afval scheiden op kantoor lijkt makkelijk. Maar vergis je niet: sommige afvalsoorten zorgen nog best vaak voor verwarring. En als afval verkeerd terechtkomt, kan het niet goed gerecycled worden. In deze blog zetten we de vijf meest gemaakte fouten op een rij – en hoe je ze voorkomt
RIF Europe & Meerlanden – Efficiënte afvalverwerking en recycling
Bij het opslaan en transporteren van goederen komt heel wat verpakking en afval kijken. Pallets, pakketjes, los karton en plastic: tot enkele jaren geleden belandde dit vaak op een grote afvalhoop. Maar RIF Europe pakt het anders aan. Dit van oorsprong Britse bedrijf werkt intensief samen met Meerlanden, waardoor vrijwel al het afval nu gescheiden en gerecycled wordt. Commercieel directeur Nick John vertelt hoe deze samenwerking tot stand kwam en welke voordelen het oplevert.
Fokker Logistics Park & Meerlanden – Samen maken we het verschil
Op een historisch stukje Nederland, waar ooit de N.V. Koninklijke Nederlandse Vliegtuigfabriek Fokker stond, bevindt zich nu het Fokker Logistics Park. Dit bedrijventerrein, pal naast de landingsbaan van Schiphol, herbergt een unieke mix van ondernemingen met specifieke wensen – ook als het gaat om afvalbeheer en duurzaamheid. Samen met Meerlanden zorgt parkmanagement ervoor dat afval niet alleen correct wordt verwerkt, maar ook een tweede leven krijgt.
Corendon & Meerlanden – Samen in de strijd naar minder afval
Waar gasten genieten, wordt afval geproduceerd. Dat geldt ook voor de hotels en resorts van Corendon. Maar in plaats van simpelweg afval op te laten halen, zet Corendon met afvalpartner Meerlanden in op vermindering. Minder afval, minder vervoersbewegingen en daarmee minder CO2-uitstoot. Gert-Jan van den Berg, verantwoordelijk voor de inkoop van de hotels en resorts van Corendon, vertelt hoe deze samenwerking bijdraagt aan een duurzamer beleid.
Spaarne Gasthuis & Meerlanden – Samen van A(fval) naar Zero
Elke dag ontvangt Spaarne Gasthuis, locatie Hoofddorp, ruim 3.500 bezoekers, patiënten en medewerkers. Dit brengt een grote afvalstroom met zich mee. Om deze zo veel mogelijk te verkleinen en bij te dragen aan een circulaire economie, werkt het ziekenhuis nauw samen met Meerlanden binnen het ‘Van A tot Zero’-programma. Teamleider Logistiek Loes Hooft en adviseur milieu Alwin Wagenaar vertellen hoe deze samenwerking helpt bij het verduurzamen van afvalbeheer en het terugdringen van restafval.