Skip naar inhoud
Meerlanden Logo

Van der Valk Hotel Schiphol A4 & Meerlanden

Duurzaamheid begint bij jezelf. Bij Van der Valk Hotel Schiphol A4 staat het dan ook hoog in het vaandel. “We kunnen wachten op de overheid, maar we kunnen ook bij onszelf beginnen”, stelt Charlie Beyhan, Executive-Chef bij het hotel. Daarom wordt actief ingezet op circulair ondernemen en duurzame innovaties, samen met afvalpartner Meerlanden.

23 april 2025

Van één perscontainer naar circulaire afvalstromen

Vijftien jaar geleden verdween al het afval nog in één perscontainer. Sindsdien is het afvalbeheer drastisch veranderd. De eerste stap was het scheiden van papier en karton, later volgden groenafval, plastic en glas. “Alles wat eetbaar is en kan vergisten, noemen wij groenafval”, legt Beyhan uit. “Dit afval wordt nu apart ingezameld en verwerkt door Meerlanden.”

Van afval naar groene energie

Een van de innovatieve oplossingen bij Hotel Schiphol is de ondergrondse swill tank van vijftien kuub. Alle keukenresten en groenafval worden via een pijpleiding naar deze tank geleid en vacuüm opgeslagen. Dit afval wordt door Meerlanden vergist en omgezet in biogas, dat dient als brandstof voor onder andere hun vrachtwagens. “Wat de hotelgasten niet opeten, daar rijden onze vrachtwagens op”, zegt Michel Ligtenberg, Accountmanager bij Meerlanden. Om deze circulaire samenwerking te onderstrepen, heeft Hotel Schiphol een Groene Energie Certificaat ontvangen.

Samenwerking voorop in duurzaamheid

De samenwerking met Meerlanden begon ruim zes jaar geleden en blijft zich continu ontwikkelen. “Als er nieuwe technieken komen om afvalstromen anders te verwerken, dan kijken we daar samen naar. Hotel Schiphol staat daar heel erg voor open. Daarom maken we het samen beter dan alleen maar restafval afvoeren”, aldus Ligtenberg.

Meer dan afvalbeheer

Duurzaamheid binnen Van der Valk Hotel Schiphol A4 gaat verder dan alleen afvalbeheer. De hotelkeuken heeft een eigen moestuin en boomgaard waar medewerkers en leerlingen actief betrokken worden bij het zaaien, verzorgen en oogsten van groenten en fruit. “Zo leren onze leerlingen hoe een tomatenplantje groeit en hoe we verantwoord voedsel verbouwen zonder bestrijdingsmiddelen”, vertelt Beyhan.

Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog op de agenda. “We vinden het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Dat hoort bij duurzaam ondernemen en draagt bij aan een inclusieve samenleving.”

De toekomst: klaar voor verdere groei

Met grote uitbreidingsplannen, waaronder een nieuwe toren en extra hotelkamers, blijft Van der Valk Hotel Schiphol A4 investeren in innovatie en duurzaamheid. Samen met Meerlanden wordt gezocht naar nieuwe manieren om afval verder te verminderen en reststromen optimaal te benutten.

Benieuwd wat Meerlanden voor uw organisatie kan betekenen? Bekijk hier het Van A tot Zero-programma plan of plan een persoonlijk adviesgesprek.