RIF Europe & Meerlanden – Efficiënte afvalverwerking en recycling
Bij het opslaan en transporteren van goederen komt heel wat verpakking en afval kijken. Pallets, pakketjes, los karton en plastic: tot enkele jaren geleden belandde dit vaak op een grote afvalhoop. Maar RIF Europe pakt het anders aan. Dit van oorsprong Britse bedrijf werkt intensief samen met Meerlanden, waardoor vrijwel al het afval nu gescheiden en gerecycled wordt. Commercieel directeur Nick John vertelt hoe deze samenwerking tot stand kwam en welke voordelen het oplevert.
Samen bouwen aan een duurzame toekomst
RIF Europe werd in 2019 in Nederland opgericht, vooruitlopend op de Brexit. “We zijn in Engeland al twintig jaar actief en merkten dat de nieuwe douaneregels voor problemen zorgden bij de import en export van goederen,” vertelt Nick John. “Daarom hebben we ons hier gevestigd, waar we ons bezighouden met vrachtvervoer, e-commerce, distributie en lichte assemblage van temperatuurgecontroleerde verpakkingen.”
Duurzaamheid speelt een grote rol binnen het bedrijf. “Thuis ben ik erg bewust bezig met recycling en duurzaam leven,” zegt Nick. “Ik geloof dat bedrijven net zo’n grote verantwoordelijkheid hebben als individuen. Hoe meer ondernemers zich hiervan bewust worden, hoe sneller we een positieve impact kunnen maken.” Dit bewustzijn leidde tot de samenwerking met Meerlanden.
De juiste partner op het juiste moment
De snelle groei van RIF Europe – van een bescheiden opslagruimte van 500 m² naar drie vestigingen met in totaal 20.000 m² – vroeg om een efficiënte en duurzame oplossing voor afvalbeheer. “Op een dag wandelde Michel Ligtenberg van Meerlanden bij ons binnen. We waren nieuw in Nederland en zochten een betrouwbare partner om ons te helpen,” herinnert Nick zich. “Meerlanden zat letterlijk om de hoek en vanaf het eerste gesprek was er een klik.”
Samen ontwikkelden RIF Europe en Meerlanden een compleet nieuw systeem om afval te scheiden en efficiënter te verwerken. Dit bracht niet alleen milieuwinst, maar ook financiële voordelen met zich mee. “Door plastic afval gescheiden in te zamelen, kwamen we in aanmerking voor overheidssubsidies,” legt Nick uit. “Dat is een mooie bijkomstigheid. Wij kunnen ons volledig focussen op onze corebusiness, terwijl Meerlanden ons ontzorgt op het gebied van afvalbeheer.”
Van afval naar grondstof
De samenwerking tussen RIF Europe en Meerlanden bewijst dat duurzaam ondernemen en efficiënt afvalbeheer hand in hand kunnen gaan. Door afvalstromen slim te scheiden en te recyclen, draagt RIF Europe bij aan een circulaire economie. “We zijn trots op wat we samen bereikt hebben,” zegt Nick. “Het is inspirerend om te zien hoe een lokale samenwerking zo’n groot verschil kan maken.”